SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Tezyinat

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Ekonomi » Çalışanlara İkinci Maaş Dönemi

Çalışanlara İkinci Maaş Dönemi

Yayınlanma:
Çalışanlara İkinci Maaş Dönemi

Türkiye’de emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik kapıda. Gündemdeki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), çalışanlara emeklilikte ikinci bir maaş imkânı sunmayı hedefliyor. Yeni modelle birlikte birikim, devlet katkısı ve fon getirileri tek yapıda buluşacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?

Yeni sistem, mevcut emekli maaşına ek olarak ikinci bir gelir oluşturmayı amaçlayan tamamlayıcı bir model olarak öne çıkıyor. Bu yapı sayesinde çalışanlar, aktif çalışma dönemlerinde yaptıkları birikimlerle emeklilikte daha güçlü bir gelir elde edebilecek.

Sistemin temel mantığı, çalışanların maaşlarından yapılacak kesintilerin belirli fonlarda değerlendirilmesi ve bu birikimin emeklilikte düzenli gelir olarak geri dönmesi üzerine kurulu.

İkinci Maaş Nasıl Oluşacak?

TES modelinde birikim üç ana kaynaktan oluşacak:

Çalışanın maaşından yapılacak katkı payı

Devlet tarafından sağlanacak destek

Fonların sağlayacağı yatırım getirisi

Bu üçlü yapı sayesinde uzun vadede ciddi bir birikim oluşturulması hedefleniyor. Özellikle sabit gelirli çalışanlar için bu sistem, emeklilikte ek güvence anlamına gelebilir.

BES ve OKS Sisteminde Yeni Düzenleme

Yeni model sadece TES ile sınırlı kalmıyor. Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) üzerinde de değişiklikler planlanıyor.

Öne çıkan düzenlemeler arasında:

Birikimlerin belirli durumlarda kısmen kullanılabilmesi

Daha esnek çekim imkânları

Katılımcıya özel avantajların artırılması

yer alıyor.

Yeni sistemde, katılımcıların birikimlerinin yüzde 50’sine kadarını belirli ihtiyaçlar için kullanabilmesi gündemde.

Tek Hesap Sistemi Geliyor

Çalışanların farklı iş yerlerinde açılmış emeklilik hesaplarının tek bir yapı altında toplanması planlanıyor. Bu sayede:

Birikimlerin daha kolay takip edilmesi

Sistemin daha şeffaf hale gelmesi

İşlem süreçlerinin sadeleşmesi

hedefleniyor.

İlgili Haberler